Rosensirup
Rosensirup, lavet på hypenroser fra kysten på Langeland.
De danske kyster
De danske kyster byder på mange lækre ting man kan tage med sig hjem og bruge i køkkenet, fx tang eller strandarve som findes i sandet. Men min absolutte favorit er hybenrosen. Jeg er helt vild med den parfumerede smag og duft, og bruger den gerne så meget jeg nu kan. Det er bl.a. tørret som potpourri i klædeskabet, som pynt på kager, som duftspreder over stearinlys og så selvfølgelig som sirup.
Sirup
Det er ikke første gang jeg skriver en opskrift på sirup her på siden, og det bliver nok heller ikke den sidste. For sirup er et fantastisk produkt! En af de helt store fordele er, at det koncentrerer smagen, så man ikke behøver store mængder for at få smagen frem. Det betyder meget for mig, da jeg har prøvet at drukne i flasker alle vegne med hyldeblomssaft, hyldebærsaft, rosensaft, rabarbersaft osv…
Jeg har simplethen ikke plads! Så derfor begyndte jeg på at lave sirup, og det viste sig at have mange andre fordele, end bare at fylde mindre. Sirup kan nemlig buges fra alt til lemonader, kager, og i vin, til at marinere kød i, og give salaten et frisk pust.
Opskriften giver ca 1,5 liter sirup. Den kan sagtens holde 1 år, og opbevares ved stuetemperatur. Andre duftroser kan også bruges, fx rose de rescht
Ingredienser
300 gram rosenblade.
1 kg sukker
1,8dl vand
Saften fra 1,5 citron, eller 2 små
300 gram er mange blade, man bliver hurtigt overrasket over hvor mange der skal til.
Når de er plukket, så stil dem gerne udenfor natten over, eller vend dem ud på havebordet og lad dem ligge i 10 minutter. Der er nemlig rigtig mange dyr som ynder at bo på planten, som fx edderkopper og ørntviste, og de kravler gerne væk af sig selv hvis du giver dem lov, og du får dine blade for dig selv.
Fremgangmåde
Start med at skyl rosenbladene, der kan både være lidt sand og enkelte små dyr tilbage.
Kom bladene i en rummelig gryde og kom vandet ved.
Bring gryden i kog, og lad det simre i ca. 5 minutter. Sluk for blusset og lad bladene trække i vandet til det har nået stuetemperatur.
Vandet kan godt se lidt grumset og gråligt ud, det er helt normalt, den fine røde farve kommer frem i næste trin.
Si nu bladene fra. Først igennem en grov sigte, hvor det sidste saft forsigtigt presses ud af bladende.
Derefter sies saften gennem en fin sigte eller et klæde.
Kom saften tilbage i den skyllede gryde.
Tilsæt sukkeret og citronsaften, og bring det hele kog.
Siruppen skal koge ca. 1/3 til halvdelen ind. Jeg startede på ca. 2,5 liter da sukkeret var hældt i, og slukkede for blusset da der var ca. 1,5 liter tilbage.
Husk at skumme urenhederne af undervejs.
Når siruppen er kogt ind og tyknet, hældes den på skolede varme flasker. Det er vigtigt flaskerne er varme, da de ellers risikere at springe når siruppen hældes i dem.
Så er det ellers bare at nyde smagen af sommer på flaske.
Til lemonade bruger jeg 1-1,5dl sirup til 9 dl vand, og saften fra 1 citron.